ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για το Νοσοκομείο Κορίνθου

(Δελτίο τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας)

gnk10

Εντυπωσιάζει πράγματι το όψιμο ενδιαφέρον βουλευτών της ΝΔ για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και το γεγονός ότι θέτουν επίκαιρες ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς για τα επείγοντα ζητήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Εντυπωσιάζει διότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές πρώτα γκρέμισαν ό,τι με αγώνες και πάλη είχε κατακτηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και στον τομέα της υγείας, και εκ των υστέρων, όταν δεν κυβερνούν πλέον, παρεμβαίνουν για να πιέσουν δήθεν το αρμόδιο υπουργείο να δράσει για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες όσων αποφάσισαν και υλοποίησαν.

Να σημειώσουμε πως η επιδείνωση των όρων παροχής των υπηρεσιών υγείας αποτέλεσε και αποτελεί το σημαντικότερο πλήγμα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο λόγω της σημαντικότητας του ρόλου των πολιτικών υγείας σε μια χώρα. Την περίοδο της διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώθηκαν κατά 30%, ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 100% το ποσοστό των ανασφάλιστων (περίπου 3 εκατομμύρια). Μειώθηκαν οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, σημειώθηκε έλλειψη ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ, αυξήθηκε κατά 60%  ο χρόνος αναμονής, αυξήθηκε το κόστος πρόσβασης στη δημόσια υγεία για επισκέψεις, αγωγή, συνταγογράφηση, γενόσημα. Από την άλλη αξιοσημείωτο είναι το εξής: την ίδια περίοδο που συρρικνώθηκε η δημόσια υγεία πριμοδοτήθηκε από το κράτος κατά 20% ο ιδιωτικός τομέας υγείας εκμεταλλευόμενος την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους. Με λίγα λόγια, αυτό που συντελέστηκε ήταν μια συστηματική και κακόβουλη αποδυνάμωση του ρόλου του Δημοσίου, προκειμένου να στιγματισθεί για την ανεπάρκειά του μέσα από συνειδητές πολιτικές επιλογές που δημιούργησαν τους όρους για επικερδείς ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς του δημόσιου τομέα, όπως η Υγεία.

Τι κάνει η παρούσα κυβέρνηση λοιπόν; Καταρχάς, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια στη διάρκεια των οποίων όχι απλώς δεν πραγματοποιήθηκε καμία προκήρυξη, αλλά απολύθηκαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες από το χώρο της υγείας, προχώρησε στην άμεση προκήρυξη θέσεων και σε προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, επικουρικό, παραϊατρικό και τεχνικό προσωπικό. Ειδικότερα για την Κορινθία και το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Α) Έχουν δρομολογηθεί ήδη οι διορισμοί 7 γιατρών (διευθύντριας της παιδιατρικής κλινικής, καρδιολόγου, αιματολόγου, βιοπαθολόγου και 3 επικουρικών γιατρών: για την ΜΕΘ, νεφρολόγου και παιδιάτρου), ενώ άμεσα αναμένονται προκηρύξεις για την πρόσληψη επιπλέον 7 γιατρών (2 γιατρών μέσω της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΟ που θα συμβάλλουν στη λειτουργία της ΜΕΘ, ψυχιάτρου, παιδιάτρου, παθολόγου, ουρολόγου και γυναικολόγου ή ορθοπεδικού).

Β) Επίσης έχουν δρομολογηθεί μέσω της σχετικής προκήρυξης του Οκτωβρίου 2015 δύο (2) θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και αναμένεται η προκήρυξη δέκα (10) επιπλέον θέσεων για το Νοσοκομείο Κορίνθου και για τη ΜΕΘ.

Γ) Μέσω της  προκήρυξης του Οκτωβρίου 2015 (για την οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δημοσίευσης αποτελεσμάτων) θα στελεχωθεί το Νοσοκομείο Κορίνθου με δύο (2) βοηθούς νοσηλευτές, 1 ραδιολόγο – ακτινολόγο (ΤΕ), έναν πτυχιούχο ΤΕ για ιατρικά εργαστήρια, έναν βιολόγο (ΠΕ), έναν φαρμακοποιό (ΠΕ), έναν τεχνίτη ηλεκτρολόγο (ΔΕ) και έναν χειριστή – εμφανιστή (ΔΕ).

Συνυπολογίζοντας τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσληφθεί και όσων αναμένεται να προσληφθούν είτε ως μόνιμο, είτε ως επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Κορίνθου φθάνουμε τα 42 άτομα. Αλλά χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 5 χρόνια για να γίνει το παραμικρό και τώρα οι βουλευτές της ΝΔ δηλώνουν το όψιμο ενδιαφέρον τους!

Να σημειωθεί επίσης πως αυξήθηκε και η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων της χώρας από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015 με ποσόν 875.000.000€, ενώ στις 31/12 το ταμειακό τους υπόλοιπο ανερχόταν στις 350.000.000€. Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Π. Πολάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Δήμα, το οποίο μάλιστα δεν αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, στο Νοσοκομείο Κορίνθου υπάρχει ταμειακό αδιάθετο 1.704.859€. Αυτό αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης και τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιήθηκε το αδιάθετο ταμειακό ποσόν για να συντηρηθεί και να λειτουργήσει ο ανελκυστήρας του Νοσοκομείου και για να καλυφθούν άλλες επείγουσες τρέχουσες ανάγκες.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα στο χώρο της υγείας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας), συνεργάζεται στενά με τα αρμόδια τμήματα υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τους βουλευτές και κινείται στη βάση τριών άμεσων προτεραιοτήτων: α) την πρόσληψη προσωπικού, β) την αλλαγή του συστήματος προμηθειών και γ) τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η νέα αντίληψη και φιλοσοφία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας υγείας στην Κορινθία, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί, θα παρουσιαστεί από το Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες της Κορινθίας περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2016.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.