ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ;

Του Λεωνίδα Στεργιόπουλου*

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ;

leon2 Ένας λογικός άνθρωπος θα αναρωτιόταν αυτόματα, «και γιατί μας ενδιαφέρει η γεύση που έχουν οι σακούλες»;
Η αλήθεια είναι ότι από κανένα γύρω μου δεν άκουσα ότι πρόκειται να μαγειρέψει πλαστικές σακούλες ή να εμπλουτίσει, έστω, το φαγητό του ή τη σαλάτα του, με το ξεχωριστό αυτό είδος.
Φανταστείτε: κατσικάκι στο φούρνο με σακούλες σουπερμάρκετ ή σαλάτα ρόκα παρμεζάνα και φύλλα πλαστικού.
Όχι δεν παραφρόνησα για να γράφω τέτοια, ούτε βέβαια προτείνω νέες συνταγές.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Ένα από τα ποιο εύχρηστα, φτηνά και διαδεδομένα προϊόντα του σύγχρονου πολιτισμού είναι και οι πλαστικές σακουλές.
Καθημερινά εκατομμύρια κομμάτια διακινούνται από τα καταστήματα σε όλους εμάς για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας.
Στη συνέχεια τις σακούλες αυτές είτε τις χρησιμοποιούμε για τα σκουπίδια μας, όποτε καταλήγουν στις διάφορες χωματερές, είτε για άλλες χρήσεις, αλλά οι περισσότερες καταλήγουν ‘ελεύθερες υποχρεώσεων’ στο ύπαιθρο.
Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ελαφριές και παρασύρονται εύκολα από τον αέρα.
Έτσι έχουμε μια ακούσια αισθητική παρέμβαση στη φύση, διακοσμώντας δέντρα, χωράφια, φράχτες, κλπ με τα χρωματιστά υπολείμματα του πολιτισμού μας.
Εντάξει όλα αυτά αλλά ακόμη δεν τις έχουμε βάλει στο πιάτο μας. Λίγη υπομονή ακόμη.

Οι σακούλες που βρίσκονται παραπεταμένες στο ύπαιθρο, στα ρέματα, στα ποτάμια, με τη βοήθεια του αέρα και της βροχής κάποτε καταλήγουν στη θάλασσα.
Και εκεί αρχίζει η νέα τους καριέρα.
Στη θάλασσα ο ήλιος, το αλάτι και ο χρόνος τις διασπούν σε μικρά μικρά κομμάτια. Τόσο μικρά ώστε να γίνονται τροφή για τα ψαράκια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, που τρέφονται με πλαγκτόν.
Τα μικρά ψαράκια στη συνέχεια γίνονται τροφή για τα μεγαλύτερα και τελικά για τον άνθρωπο.
Έτσι όταν εσείς βγάζετε από το φούρνο και στρώνετε τραπέζι με τη λαχταριστή και φρεσκότατη(!) συναγρίδα που αγοράσατε και ετοιμαζόσαστε για ευωχία συνοδεία εκλεκτού οίνοι και εκλεκτότερης παρέας να ξέρετε ότι, μαζί με το νοστιμότατο ψάρι, θα φάτε και κομμάτι από τη σακούλα που πετάξατε/σας πήρε ο αέρας προ διετίας ή και παλαιότερα.
Ίσως θα αναρωτηθείτε αν τα παραπάνω είναι πραγματικότητα ή τα επινόησε η διεστραμμένη φαντασία μου. Κρατηθείτε λοιπόν.

Κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα 8.000.000 τόνοι, σύμφωνα με ερευνητές.
Μέχρι το 2050 η μεσόγειος θα έχει περισσότερα πλαστικά από ψάρια, σύμφωνα με τη βρετανίδα ιστιοπλόος Έλεν Μακάρθουρ, σε μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα στο Νταβός.
Δύο ‘νησιά’ με μέγεθος 10 φορές η Ελλάδα έχουν σχηματιστεί από διάφορα πλαστικά σκουπίδια στον Ειρηνικό.
Και το χειρότερο, τα πλαστικά που εντοπίζονται είναι μόνο το 1% αυτών που καταλήγουν στη θάλασσα. Το υπόλοιπο 99% το έχουν καταναλώσει τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια και βέβαια στη συνέχεια και ο άνθρωπος, δηλαδή εσείς και εγώ που γράφω αυτά τα ευχάριστα.

Τελικά υπάρχει λύση;
Η μείωση της χρήσης του πλαστικού θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αναλογιστείτε ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε 265 σακούλες κάθε άτομο το χρόνο ενώ στη Δανία μόνο τέσσαρες(4). Συνεπώς ‘κάντο όπως η Δανία’.
Ήδη 4 ελληνικά νησιά, πρωτοπορώντας, περιόρισαν τη χρήση της πλαστικής σακούλας σε συνεργασία με τα τοπικά σουπερμάρκετ. Η Αλόννησος, η Σίφνος και πρόσφατα η Τήνος και η Σαντορίνη.
Ας ελπίσουμε κάποτε να μπούμε και μείς στον κατάλογο.

Τώρα πλέον ξέρετε, αν σας ρωτήσουν τι γεύση έχει η πλαστική σακούλα, μπορείτε να απαντήσετε.
Συναγρίδας!!!

*Ο κ. Λεωνίδας Στεργιόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος
και επικεφαλής της Ενωτ. Ριζοσπ. Παράταξης του δήμου Βέλου-Βόχας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s