Εντυπωσιακές αποκαλύψεις για το αρχαίο Θέατρο Σικυώνος

0033-Front

 

 

 

Ένα μεγαλοπρεπές θέατρο 14.500 θέσεων, ανάλογο με αυτό της Επιδαύρου, κρύβεται κάτω από το χώμα της Αρχαίας Σικυώνας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο δημοτικό θέατρο Σικυωνίων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του δήμου Σικυωνίων και του Συλλόγου Πολιτών «Η Αρχαία Σικυών» με θέμα: «ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ, η ανασκαφή, η ανάδειξη, η προοπτική”. Εισηγητής ήταν ο Δ/ντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κίσσας με εξέχοντα καλεσμένο τον πρόεδρο του «Διαζώματος» κ. Σταύρο Μπένο, πρώην υπουργό και τ. δήμαρχο Καλαμάτας.

IMG_3900Ξεκινώντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του δήμου και του ίδιου προσωπικά στο έργο της ανασκαφής και της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Σικυώνος.

Στην ομιλία του ο κ. Κίσσας αναφέρθηκε στο ιστορικό κομμάτι της δημιουργίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα, καθώς και στους κατασκευαστές, γλύπτες, περιηγητές που μας άφησαν αυτή την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Με λόγια απλά και με τη βοήθεια των εικόνων έδωσε το στίγμα του μεγαλοπρεπέστατου Αρχαιολογικού χώρου, αλλά και την προσπάθεια που έχει καταβάλλει αυτός και η ομάδα του για την ανάδειξή του και την πρόοδο των ανασκαφών μέχρι σήμερα. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση όλων των χώρων πέρα από το θέατρο που συμπληρώνουν το μεγαλείο της αποκάλυψης του αρχαίου κάλλους.

IMG_3901

Αναφερόμενος στην αποκάλυψη του θεάτρου είπε ότι είναι τέτοια που λόγω της έκτασης που καταλαμβάνει και εφ’ όσον είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί όλο, μάλλον θα μιλάμε για μία δεύτερη Επίδαυρο, αφού η χωρητικότητά του στα δύο διαζώματα αγγίζει τις 14.500 θέσεις.

Στη συνέχεια της παρουσίασης αναφέρθηκε σε τεχνικά θέματα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν αυτός και η ομάδα του λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο υπέδαφος. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί το ότι οι κερκίδες που αποκαλύπτονται σε πολλά σημεία είναι σαθρές. Η έλλειψη μαρμάρου και λίθου, τα οποία κατά καιρούς αφαιρέθηκαν, καθιστά σήμερα δύσκολη η συντήρηση του θεάτρου.

Κατόπιν, ο κ. Κίσσας επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης της ανασκαφής, της απρόσκοπτης χρηματοδότησής της μέσω ενός οικονομικού πλάνου που έχει ήδη καταρτιστεί και φτάνει μέχρι την τελική φάση. Όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό αγγίζει τα 6-7 εκατομμύρια ευρώ, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρόοδο των ανασκαφών και τη συντήρηση των αποκαλυπτόμενων για πλήρη ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα δήλωσε αισιόδοξος πώς με τη συμμετοχή όλων των φορέων αλλά και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ θα έχουμε τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και ο δήμος Σικυωνίων έχουν διαθέσει από 100.000 ευρώ για την στήριξη της προσπάθειας. Με την ευχή να μην σταματήσει η ανασκαφή κάλεσε όλους να συμβάλουν ώστε η αποκάλυψη του θεάτρου να αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή με επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Παρακάλεσε, τελειώνοντας, τόσο η πολιτεία όσο και ο δήμος να δουν το θέμα του Μουσείου το οποίο λόγω έλλειψης φυλάκων δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Μπένος ο οποίος χαρακτήρισε την παρουσίαση ως την καλύτερη αντίστοιχη που έχει γίνει όσο βρίσκεται σε θέσεις που αφορούν την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Ως πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» τόνισε ότι θα είναι αρωγός της προσπάθειας και υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να θαυμάσουμε σε όλο της το μεγαλείο αυτό που λέγεται Αρχαία Σικυώνα.

Χαιρετισμό απεύθυνε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Άγγελος Παπαγγελόπουλος ο οποίος δεσμεύτηκε πως η Περιφέρεια θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει το έργο αφού η ένταξή του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι απαραίτητη.

IMG_3903

Σταύρος Μπένος: Να στοιχηθούμε όλοι πίσω από την πρόταση Κίσσα

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας μετά το  πέρας της εκδήλωσης ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος ανέφερε: «Απολαύσαμε μια χαρισματική παρουσίαση από έναν αξιόλογο αρχαιολόγο τον κ. Κίσσα και όπως είπα και στον χαιρετισμό μου, είναι από τις πιο πλήρεις παρουσιάσεις, που έχω παρακολουθήσει κι έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες. Γιατί δεν είχε μόνο αρχαιολογικό περιεχόμενο, είχε και περιεχόμενο κοινωνιολογικό, οικονομικό, αρχιτεκτονικό, ήταν μια πλήρης πρόταση. Περιείχε μάλιστα κι ένα master plan κοστολογημένο για την προοπτική αυτού του σπουδαίου μνημείου. Θέλω να κάνω μία έκκληση σε όλους μέσω του «Διαζώματος», να κάνω μια έκκληση σε όλους τους πολίτες του κόσμου, για αυτό το περίοπτο μνημείο, να στοιχηθούμε όλοι πίσω από το master plan, την πρόταση του κ. Κίσσα και να βάλει ο καθένας το μικρό του πετραδάκι. Εμείς, το «Διάζωμα» θα το κάνουμε από καρδιάς!»

Κωνσταντίνος Κίσσας: Είμαι πολύ αισιόδοξος!

Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κίσσας μίλησε στην εφημερίδα μας και είπε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση του δήμου Σικυωνίων να παρουσιάσω τα αποτελέσματα των ανασκαφικών δραστηριοτήτων της υπηρεσίας που αφορούν στην αποκάλυψη, ανάδειξη και προστασία του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας. Είναι πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την αρχαιολογική υπηρεσία, είναι ένα δύσκολο θέμα, το οποίο μας απασχολεί και καταλήξαμε ότι μετά από αυτή την προσφορά τόσο το δήμου Σικυωνίων όσο και τη Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας για να κάνουμε το πρώτο πρόγραμμα, το διερευνητικό, ανασκαφικό θα λέγαμε, είμαστε πολύ ευτυχείς διότι μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να αποκαλύψουμε να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε το θέατρο και στο τέλος βέβαια να το δώσουμε σε χρήση στο κοινό. Είναι ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα το οποίο βέβαια χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει πολύ καλή διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι πολύ αισιόδοξος!».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s