Ο Φάνης Κουρεμπές μιλά στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Στη συζήτηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που έγινε σήμερα στη Βουλή τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κορινθίας κ. Φάνης Κουρεμπές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

PhotoGrid_14207252055681«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στις 11 Ιουνίου 2014 οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καλούσαν το λαό να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά τη δημοκρατία, το συνταγματικό δικαίωμα στην ενημέρωση, στην πρώτη επέτειο του «μαύρου». Μας καλούσαν να συμπαρασταθούμε στον αγώνα τους να φύγει το «μαύρο» από την ΕΡΤ, να φύγει το «μαύρο» από τη ζωή μας.

Ένα χρόνο πριν, στις 11 Ιουνίου 2013 η τότε Συγκυβέρνηση έκλεισε τη Δημόσια Τηλεόραση πραξικοπηματικά. Λίγο καιρό μετά έστελνε τα ΜΑΤ να ολοκληρώσουν το έργο της ενάντια στους εργαζόμενους και τις χιλιάδες λαού που υπερασπίζονταν το δικαίωμα στην ενημέρωση, την όποια ενημέρωση, ακόμη και αυτή της τότε κομματικής ΕΡΤ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφτιαξαν κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους.

Ήταν συγκινητική η συμπαράσταση του κόσμου, γιατί ήξερε και ξέρει ότι η απάντηση στην κακή ΕΡΤ δεν είναι το κλείσιμό της, αλλά είναι η καλή πλουραλιστική, δημοκρατική, δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η ελληνική κοινωνία αντέδρασε γιατί για ακόμη μια φορά δεχόταν από τη μνημονιακή τότε Συγκυβέρνηση επίθεση δημοκρατίας στη χώρα. Έσβηνε η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο. Κόπηκε βίαια η επαφή του απόδημου ελληνισμού μέσω της ραδιοτηλεόρασης με την πατρίδα.

Δυο χρόνια μετά στις 11 Ιουνίου 2015 η αδικία θα έχει αποκατασταθεί. Η μαύρη επέτειος θα είναι μέρα μνήμης, γιατί τέτοιες ενέργειες πρώτα απ’ όλα «τραυματίζουν» τη δημοκρατία.

Όσοι έχουμε την τύχη να ακούμε περιφερειακούς σταθμούς που έμειναν ανοιχτοί, όπως η ΕΡΑ Πάτρας, την οποία κράτησε ανοιχτή ο λαός και οι εργαζόμενοι, γνωρίζουμε ότι η δίψα του κόσμου να μιλήσει ελεύθερα και να ενημερωθεί αντικειμενικά είναι ακόμη άσβεστη. Γι’ αυτό περιμένει όχι την ψήφιση του νόμου σήμερα, αλλά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, των τηλεοπτικών σταθμών, των ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και των περιφερειακών σταθμών που αναδείκνυαν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί η ΕΡΤ οpen που επί είκοσι δύο μήνες τώρα δίνει τον αγώνα για αντικειμενική πληροφόρηση του λαού.

Ψιλά γράμματα τα περί δημοκρατίας για το καταρρέον πολιτικό σύστημα εξουσίας. Δύο χιλιάδες εργαζόμενους μας είπαν ότι έψαχνε απλά για να ικανοποιήσει τις ορέξεις της τρόικας και των εγχώριων συμφερόντων. Μόνο που αυτή η μαύρη σελίδα για τη χώρα τελειώνει. Για την ακρίβεια, τελείωσε τρεις μήνες πριν.

Ήταν ζήτημα χρόνου να επανέλθει η δημοκρατία και στην ενημέρωση. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της στον ελληνικό λαό, πράγμα φυσικά που, όπως αποδεικνύεται, δεν μπορούν να κατανοήσουν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, όπως δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λογική της ελεύθερης από κομματικές εξαρτήσεις ραδιοτηλεόρασης, ότι μια δημόσια υπηρεσία μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πελατειακές σχέσεις και συμφέροντα.

Δεν ξέρουν πώς γίνεται. Δεν ξέρετε πώς γίνεται. Δεν το έχετε προσπαθήσει καν. Είναι ζήτημα άποψης. Δεν μπορεί ποτέ όποιος έχει σημαία τη νεοφιλελεύθερη λογική να βάλει το δημόσιο συμφέρον πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες με αποκορύφωμα την με κάθε τρόπο αναπαραγωγή αυτής της αποτυχημένης πια συνταγής.

Επειδή ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι η αρχή μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων που θα βάλουν τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό σύστημα, σπεύδετε να υπερασπιστείτε προκαταβολικά όσους στήριξαν και στηρίζουν ακόμα την πολιτική σας. Φαίνεται ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην πληρώσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο οι μεγαλοκαναλάρχες.

«Έχουν υποστεί κρίση…», μας είπε η εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «…γι’ αυτό αν τους αναγκάσετε να πληρώσουν, θα απολύσουν εργαζομένους». Εκβιασμός διά στόματος εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου μέσα στο Κοινοβούλιο και μάλιστα ενάντια στο συμφέρον του λαού ή μου φαίνεται;

Δεν είδαμε, βέβαια, το ίδιο ενδιαφέρον τόσα χρόνια από πλευράς σας για μια σειρά εργαζομένους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που πέντε χρόνια τώρα, κάτω από το βάρος των μνημονίων έχασαν τις δουλειές τους, έκλεισαν τα μαγαζιά τους, κινδύνευσαν να χάσουν τα σπίτια τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή εδώ η Κυβέρνηση πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα των μνημονίων, να τελειώσει, επιτέλους, με το πελατειακό κράτος, με τη λογική των «ημετέρων», με τη  λογική των «δικών μας παιδιών», με τη λογική που εσείς μας είπατε: «Μα, ποιους θέλετε να διορίσουμε; Πείτε μας.». Δεν θέλουμε να διορίσουμε κανέναν. Θέλουμε να επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, θέλουμε να τελειώσουμε με τις αδικίες. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε αυτό το έργο σε πέρας.

Μέσα σ’ αυτήν την κρίση, λοιπόν, που δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά έχει πλήξει τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τη γλώσσα, την πνευματική καλλιτεχνική δημιουργία, η δημόσια ραδιοτηλεόραση έρχεται να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει για να αντιστρέψει αυτήν τη φρικτή κατάσταση και να συνδράμει στο να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της.

Η νέα ΕΡΤ έρχεται να στηρίξει την κοινωνία, αλλά και να στηριχθεί από αυτήν. Σ’ αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας τη στιγμή που η γνώση είναι αναγκαία, αλλά είναι κατευθυνόμενη και εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, η δημόσια τηλεόραση μπορεί να γίνει στήριγμά της με την ανεξάρτητη ενημέρωση, την εκπαίδευση του κόσμου της εργασίας, την αντικειμενική παρουσίαση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της ελληνικής παραγωγής, τη διάδοση της πληροφορίας εκεί που οι διαλυμένες από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπηρεσίες αδυνατούν να φτάσουν.

Θα το κάνει γιατί η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη. Είναι δεδομένη, γιατί δεν ξέρει άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της αλήθειας, της διαφάνειας, της Δημοκρατίας, της συνεχούς διαβούλευσης με τους πολίτες.

Ξέρω ότι σας ακούγονται βαριά όλα αυτά και ότι δεν πιστεύετε στ’ αφτιά σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του παλιού δικομματικού συστήματος. Κάνετε, όμως, λίγη υπομονή, γιατί σε λίγο δεν θα πιστεύετε και στα μάτια σας, γιατί η κομματική πελατειακή λογική του Γκρούεζα που χτίζατε τόσα χρόνια ήρθε η ώρα να γκρεμιστεί».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s