Ζευγολατιό: Η μάχη του Φοίνικα

Μάχη για την κοπή του φοίνικα στην Κόκκινη Πλατεία ή Πλατεία Φοίνικα στο Ζευγολατιό

Δεν υπάρχει απόφαση, ισχυρίζονται κάτοικοι του χωριού

Την ιστορία δεν την γράφουν τα δέντρα, απαντά ο δήμαρχος

994179_430035203826593_522607830968934356_n

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο Ζευγολατιό λόγω της κοπής του Φοίνικα στην Κόκκινη Πλατεία ή Πλατεία Φοίνικα. Τα συνεργεία του δήμου έκοψαν το αιωνόβιο δέντρο διότι είχε προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι που εδώ και μερικά χρόνια καταστρέφει τους φοίνικες της Ελλάδας. Οι περίοικοι μαζεύτηκαν στην πλατεία και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον πρόεδρο της Δ.Κ. Ζευγολατιού, Παναγιώτη Ζωγράφο γιατί ο φοίνικας ήταν συνδεδεμένος με την ιστορία του χωριού.  Η διαμάχη συνεχίστηκε στα social media αφού πολλοί έκαναν αναρτήσεις στο Facebook με φωτογραφίες από την ιστορία της πλατείας, όπου διακρίνεται ο φοίνικας ο οποίος και τη χαρακτήριζε.

Μάλιστα υπήρξαν αναφορές περι προσβολής της ιστορίας του Ζευγολατιού, περί μαύρης μέρας για το χωριό, ότι ο φοίνικας δεν είχε κανένα πρόβλημα, ότι δεν υπήρχαν άδειες, αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών κ.ά. Μάλιστα ο ζευγολατιώτης αρχιτέκτονας Γιώργος Βουδούρης με ανάρτησή του σημείωσε πως «Σχετικά με την κοπή του φοίνικα, των πεύκων και καθώς και οποιουδήποτε δένδρου εντός σχεδίου ή οικισμού, το ΜΟΝΟ αρμόδιο συμβούλιο το οποίο και γνωμοδοτεί για την κοπή τους ή μη, είναι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το οποίο είναι υπεύθυνο για όλον τον νομό και συνεδριάζει στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Το Δασαρχείο είναι υπεύθυνο για την κοπή δένδρων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η οποιαδήποτε «απόφαση» είτε του Δ.Σ. είτε γεωπόνου του Δήμου ή οποιοδήποτε άλλου φορέα, λειτουργεί σαν εισήγηση και μόνον μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά (Τοπογραφικά με συντεταγμένες των δένδρων σε ΕΓΣΑ, αποσπάσματα ορθοφωτοχάρτη, φωτογραφικό υλικό και αναλυτική αιτιολογημένη έκθεση που περιγράφει το λόγο και το σκοπό της ΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ενέργειας). Ως αρχιτέκτων μηχανικός και μέλος του προαναφερθέντος συμβουλίου, δηλώνω και ενημερώνω υπεύθυνα ότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε ούτε μας ζητήθηκε να γνωμοδοτήσουμε για το θέμα κοπής ή μη των παραπάνω δένδρων, στην κόκκινη πλατεία του Ζευγολατιού, παρόλο που είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι. Με την ευθύνη των λόγων μου. Γεώργιος Βουδούρης».

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος απάντησε σε όλες αυτές τις διαμαρτυρίες και αιτιάσεις με δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες το σκηνικό του παραλόγου που έχει στηθεί γύρω από το ζήτημα της κοπής των δέντρων στην πλατεία στο Ζευγολατιό.  Επειδή μάλλον υπάρχει έντονο κενό γνώσης , σοβαρότητας και ευθύνης από μερίδα κόσμου καλό είναι να ενημερώσουμε για το τι έχει συμβεί.

Πρώτον για τα πεύκα.  Μετά από πρόταση της επιτροπής ποιότητας ζωής –κατόπιν εισήγησης του τμήματος περιβάλλοντος – τα πεύκα αποφασίστηκε να κοπούν επειδή ήταν πολύ επικίνδυνα για πιθανή  πτώση και υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος δημόσιας υγείας.

Μετά από αυτό το θέμα πέρασε και από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο επίσης πήρε απόφαση για την κοπή. Αφού πάρθηκε η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της πολεοδομίας πρόσφατα προχωρήσαμε στην εκτέλεση της πράξης.

Δεύτερον για το φοίνικα. Όσον αφορά το φοίνικα υπήρχε ήδη γνωμοδότηση ότι λόγω κλίσης που είχε πάρει είτε από πιθανή βλάβη στο ριζικό σύστημα, είτε λόγω χαλαρής δομής του εδάφους υπήρχε επίσης κίνδυνος πτώσης. Στο συγκεκριμένο φοίνικα λοιπόν κατά τη διάρκεια της κοπής των δέντρων θέλησαν τα συνεργεία να προβούν σε καθαρισμό προκειμένου να μπορέσει να σωθεί. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού φάνηκε ότι μεγάλο μέρος του φοίνικα είχε προσβληθεί από το σκαθάρι και ο φοίνικας δεν μπορούσε να σωθεί. Κατόπιν τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να τον κόψουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Γι’ αυτό κόπηκε για να μην υπάρξουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. (σαφής   σκοπός είναι να αντικατασταθεί).

Όσον αφορά αυτά που ανεύθυνα ακούγονται και γράφονται . Σε περίπτωση πτώσης δέντρου και ατυχήματος, τι θα έλεγαν όλοι αυτοί για το Δήμαρχο που δεν μερίμνησε για την προστασία της δημόσιας υγείας;

Θα έβγαιναν να υπερασπιστούν την ιστορία ή θα έβριζαν χυδαία, θα σκύλευαν και θα λεηλατούσαν με αγελαία συμπεριφορά πρόσωπα και καταστάσεις;;;;

Όσον αφορά περί σεβασμού της ιστορίας, την ιστορία φίλες και φίλοι δεν την γράφουν ούτε τα πεύκα, ούτε τα πλατάνια, ούτε οι φοίνικες. Τη γράφουν οι άνθρωποι με τη σοβαρότητα, την αξιοπρέπεια και το ηθικό στίγμα  που αφήνουν στην κοινωνία.

Κανένα δέντρο δεν καλύπτει τα κενά προσωπικότητας και συμπεριφοράς ως προς τη στάση μας προς τα παιδιά μας και το μέλλον μας. Μόνο μικροί άνθρωποι αφήνουν τον ρόλο αυτό στα δέντρα.

Αλήθεια τι θα έλεγε η ιστορία αν συνέβαινε ένα τραγικό ατύχημα;; ποια θα ήταν η γνώμη των ανθρώπων που σωστά φύτεψαν τότε τα δέντρα για τους απογόνους τους;;;;»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.